Η οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου, παρά τις πολλές προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη τα προηγούμενα χρόνια, έχει καταφέρει να διατηρηθεί ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
Αναπόσπαστο μέρος αυτού του πυλώνα, είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών. Ο Σύνδεσμος μετρά περισσότερα από 55 μέλη που δραστηριοποιούνται στον νευραλγικό τομέα της ανάπτυξης γης και οικοδομών. Μέλη που με την πολύχρονη πείρα και τις γνώσεις τους, συνεισφέρουν πέραν του 80% στο μερίδιο του κλάδου των ακινήτων στη Κυπριακή αγορά και δημιουργούν θέσεις εργασίας για τον τόπο μας.
Έχοντας συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή του προφίλ της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, ο Σύνδεσμος συνεχίζει να εργάζεται για την αναβάθμιση της οικοδομικής βιομηχανίας με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των πρακτικών, προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Σήμερα, έχοντας ήδη επιδείξει αντανακλαστικά και ανθεκτικότητα, ο κλάδος καλείται ξανά να αποτελέσει τον καταλύτη στην υπέρβαση των νέων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας.
Η «ατμομηχανή» της οικονομίας
Η οικοδομική βιομηχανία, δικαίως χαρακτηρίζεται ως η «ατμομηχανή» της κυπριακής οικονομίας. Αποτελεί ένα από τους βασικούς συντελεστές ανάπτυξης, με διαχρονικά πολύτιμη συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, με ποσοστά που αγγίζουν μέχρι και το 17%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως μόνο το 2019, τα τρία και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που η οικοδομική βιομηχανία εισέφερε στο ΑΕΠ, ξεπέρασαν την εισφορά του χρηματοοικονομικού, ασφαλιστικού και βιομηχανικού κλάδου μαζί.
Εξίσου αξιοσημείωτη αποτελεί και η συνεισφορά του κλάδου στον τομέα της απασχόλησης, καθώς η οικοδομική βιομηχανία προσφέρει διαχρονικά εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Κύπρο. Στον κλάδο της ανάπτυξης γης και οικοδομών, εργοδοτούνται σήμερα πέραν των 35 χιλιάδων εργαζόμενων, η πλειοψηφία των οποίων είναι Κύπριοι. Σε αυτούς προστίθενται και οι εργαζόμενοι των συνδεδεμένων κλάδων, συνεργάτες και προμηθευτές. Οι χιλιάδες αυτοί εργαζόμενοι, η πλειονότητα των οποίων δραστηριοποιείται για αρκετά χρόνια σε μεγάλα και απαιτητικά έργα και αναπτύξεις στη Κύπρο, είναι σήμερα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό με πολύτιμη τεχνογνωσία.
Αυτά τα δεδομένα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η σημασία του κλάδου επεκτείνεται πέραν της οικονομικής ανάπτυξης και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της Κύπρου, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται ξανά ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Συνεπώς, ανάπτυξη του κλάδου, σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση της απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.
Την ίδια ώρα, η συμβολή του κλάδου στη προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων, αποτελεί άλλο ένα άξονα ενίσχυσης της οικονομίας. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομική βιομηχανία και την ανάπτυξη γης, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις, αλλά και αγοραστές, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του τόπου. Επιπλέον, τα κίνητρα που δόθηκαν για την προσέλκυση ξένων εταιριών στη Κύπρο (headquartering), δημιουργούν την προοπτική για να καταστεί η χώρα μας κόμβος που θα συνδέει εταιρείες τρίτων χωρών, με την ευρωπαϊκή αγορά.
Έχοντας πλήρη αντίληψη της σημασίας που έχει η εξωστρέφεια και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, υπογραμμίζουμε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τις ξένες εταιρείες, μέσα από σωστές αλλά πιο ταχείες διαδικασίες και τη βελτίωση των υποδομών, μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας καθώς και όλων των κλάδων που παράγουν για τον τόπο μας προστιθέμενη αξία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος προτείνει επίσης τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Η οικοδομική βιομηχανία άλλωστε, έχει εξίσου σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και σε ό,τι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη πράσινη μετάβαση τα επόμενα χρόνια.
Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Ο κλάδος καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει σε ένα εξαιρετικά ασταθές και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
H οικοδομική βιομηχανία έχει αναπόφευκτα επηρεαστεί από τον πληθωρισμό και τη ραγδαία άνοδο που καταγράφηκε τόσο στις τιμές των πρώτων υλών, όσο και στην ενέργεια. Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν αναπόφευκτα στην αύξηση του κόστους των έργων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης τους λόγω και των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν στην αγορά.
Την ίδια ώρα, ο κλάδος μας καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από το αναχρονιστικό θεσμικό περιβάλλον λειτουργίας της αγοράς στη Κύπρο. Η ύπαρξη περιορισμών στα εμβαδά και οι περιορισμοί στους τύπους των διαμερισμάτων, η απουσία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις κολυμβητικές δεξαμενές είναι μόνο μερικά από αυτά που δημιουργούν στρεβλώσεις και συμβάλλουν στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, η γραφειοκρατία και οι αργές διαδικασίες εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ταλαιπωρούν τον κλάδο και να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες προσέλκυσης μεγάλων αναπτύξεων. Ως εκ τούτου, εξαιρετικά αναγκαίος κρίνεται ο εκσυγχρονισμός των δομών και των πρακτικών, προκειμένου να εφαρμοστούν γρηγορότερες διαδικασίες.
Πέραν των εσωτερικών προκλήσεων, το βλέμμα μας είναι στραμμένο και στο εξωτερικό. Οφείλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελούν εστίες που μπορεί να προκαλέσουν κάποια αστάθεια. Κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και ντόπιους αγοραστές. Ως εκ τούτου, αποτελεί θέση μας η ανάγκη για στήριξη και παροχή κινήτρων από μέρους του κράτους, στους αγοραστές και κυρίως αυτούς που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια, όπως είναι τα νεαρά ζευγάρια που με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην απόκτηση κατοικίας.
Παρά ωστόσο τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, τα δεδομένα είναι θετικά και το μέλλον της οικοδομικής βιομηχανίας, αισιόδοξο. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, θα συνεχίσει να λειτουργεί εποικοδομητικά και δημιουργικά προκειμένου να διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό του κλάδου και να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία.