Ομιλία Γιάννη Μισιρλή Προέδρου Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών στην Ημερίδα Ενημέρωσης για τον νέο τρόπο έκδοσης Τίτλων Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εσωτερικών

Φεβ 15, 2024 | Ανασκόπηση Τύπου

Έντιμε κ. Υπουργέ Εσωτερικών,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στην 1η εκπαιδευτική ημερίδα που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Η σημερινή ημερίδα, αποτελεί την αρχή μίας νέας πρωτοβουλίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, το οποίο έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε ανάμεσα σε άλλα ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στα μέλη του. Μέσα από την παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης και τεχνογνωσίας, για όλες τις εξελίξεις και αλλαγές που αφορούν τον κλάδο των αναπτύξεων, ενισχύουμε και αναπτύσσουμε τις δράσεις και ενέργειες που προσθέτουν αξία στα μέλη του Συνδέσμου μας.

Σήμερα λοιπόν, εγκαινιάζουμε τη νέα αυτή προσπάθεια, με μία σημαντική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου: Την εφαρμογή του αναθεωρημένου συστήματος έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2024.

Ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, αποτελούσε πάγια θέση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών. Γι’ αυτό, είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε να γίνονται σημαντικές αλλαγές και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μία εξέλιξη, με θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία. Η ταχύτερη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, όχι μόνο θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, αλλά αναμένεται να αυξήσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους αγοραστές, όσο κι από ξένους.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, έχει τεθεί ένα εξαιρετικά σημαντικός στόχος: Η μείωση του χρόνου έκδοσης των τίτλων στους 3 μήνες. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, ο οποίος για να πετύχει χρειάζεται να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, έλεγχος και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών. Αλλά και επίσπευση της έκδοσης τελικών εγκρίσεων, που επηρεάζει τον πιο πάνω στόχο.

Από πλευράς μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι ως Σύνδεσμος θα στηρίζουμε το Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου μας.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν τα μέλη του, θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας τα επόμενα χρόνια, προς όφελος του τομέα αλλά και ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου για την εδώ παρουσία του αλλά και για τη διαχρονική συνεργασία που έχουμε.

Ευχαριστώ όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω προς τον Κτηματολογικό Λειτουργό και Υπεύθυνο του Κλάδου Διακατοχής του Τμήματος Κτηματολογίου, κ. Βάσο Γιαζό για την προθυμία του και για τη συμμετοχή του στη σημερινή ημερίδα μέσω της παρουσίασης της νέας διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.